Menu

Osobní údaje

17. ledna

Koho se týká evropský kodex pro elektronické komunikace?

Bez větší pozornosti prošla Evropským parlamentem a Radou v závěru loňského roku směrnice (EU) 2018/1972 o evropském kodexu pro elektronické komunikace. Jaký bude její dopad na ochranu osobních údajů?

Čtěte dál


Poslanci v prosinci konečně schválili tzv. adaptační zákon. Jeho úplné znění je zde.  Nebudu komentovat fakt, že jsme jednou z posledních, ne-li úplně poslední EU zemí, která ho nebyla schopna přijmout do účinnosti GDPR. Jsem stále ve svátečním režimu, takže jsem jeho znění podrobně nezkoumala, ale nejvíce mne zaujal paragraf 63, odst. 3, který stanoví maximální výši pokuty za porušení zákona, tj. i GDPR, na 10 mio CZK. Čtu a vykládám si tento poslanecký počin správně, že pokuty, které stanoví GDPR jakožto nařízení, z jehož mantinelů se lze vychýlit pouze na základě zmocňujícího se ustanovení, se České republiky vůbec nebudou týkat?

Znamená to, že článek 83, odst. 7 GDPR si naši poslanci samovolně rozšířili i na soukromoprávní subjekty? Pokud je můj výklad správný, tak se účinného zákona jen tak rychle nedočkáme. A vůbec nechci komentovat tu obrovskou disproporci v možnostech pokutování veřejnoprávních a soukromoprávních subjektů. Takové fakultní nemocnice nebo řada ministerstev zpracovává naše velmi citlivé údaje a za porušení zákona mají být trestány nepoměrně nižší sankcí než např. soukromá nemocnice? Pokud byl úmysl zákonodárce nejvyšší možnou pokutu sjednotit, tak se měl poučit o tom, jaký je rozdíl v aplikaci nařízení a směrnice EU.


Jistě jste zaznamenali kauzu, která postihla hotelový řetězec Marriott. Z rezervačního systému jedné z divizí unikly po hackerském útoku osobní údaje až 500 milionů hostů. Útočníci získali informace o klientech včetně čísel pasů, údajů o platebních kartách či o pobytu v jednotlivých hotelích. Je velmi pravděpodobné, že do špatných rukou padly i klíče pro odemčení zašifrovaných dat. Celkový rozsah úniku, který probíhal po čtyři roky (!), je co do počtu zasažených lidí i objemu dat jeden z nejrozsáhlejších v historii. O čem se v souvislosti s kauzou aktuálně mluví?

Odborníci na bezpečnost zmiňují, že ukradená data by mohla být vysoce cenná i pro špionážní účely a poukazují na to, že za útokem by mohla stát některá ze zahraničních tajných služeb. Jak se píše zde, stopy by mohly vést do Číny.

Marriott nezvládl krizovou komunikaci. Dalo se očekávat, že kyberzločinci využijí situaci po zveřejnění skandálu a budou se snažit klienty oslovit jménem hotelu z podobně vypadajícího e-mailové adresy. Tak se běžně děje třeba v případech pokusů o vylákání přístupových údajů k bankovním účtům. Marriott hackery nechtíc předběhl a sám použil pochybně vypadající adresu: email-marriott.com, která odkazuje na doménu, jež se po rozkliknutí ani nenačte. Kromě této nejasnosti tak otevřel dveře i dalším nápodobám adresy ze strany hackerů. V podobných případech by měla komunikace probíhat vždy z oficiální adresy na běžně používané doméně. Více se dočtete v článku na tomto odkazu.

Marriott se do jisté míry nepoučil z předchozích chyb. Nejednalo se totiž o první hackerský útok. S prolomením bezpečnosti se řetězec potýkal již v minulosti, jak upozorňuje tento článek.

Ve světle všech těchto zpráv bude mimořádně zajímavé sledovat, jak se příslušné orgány postaví ke kauze i z hlediska GDPR – podobně rozsáhlý únik dat se od doby, co vstoupilo v platnost, ještě neřešil. Vyšetřování stále probíhá.


29. října 2018

Přinese pojištění pověřencům klidnější spánek?

Pro řadu firem je pozice pověřence pro ochranu osobních údajů (DPO) nová. Je nutné připomenout, že ne všechny organizace musí tuto osobu jmenovat. Ty, kterých se tato povinnost týká, si v první řadě musí ujasnit, jaké povinnosti a odpovědnost bude jejich pověřenec mít.

Čtěte dál


Řešíte GDPR prakticky na pokročilé úrovni? Právě pro vás rozjíždíme cyklus celodenních GDPR seminářů u kulatého stolu, které vám umožní se dále vzdělávat a zlepšovat. V rámci každého setkání představíme novinky v oblasti ochrany osobních údajů a vybrané hosty k probíranému tématu — GDPR experty a zástupce významných institucí či firem.

GDPR semináře u kulatého stolu


03. září 2018

Kdo je odpovědný za dodržení souladu s GDPR? Rozhodně ne DPO

Čas letí, máme za sebou horké léto a už třetí měsíc, co nabylo účinnosti nařízení GDPR. Podařilo se ho ve vaší firmě úspěšně zavést, nebo s implementací vyčkáváte až na to, jaké budou výsledky rozhodovací praxe dozorových orgánů, kdy padnou první pokuty a zda vše okolo GDPR nebylo jen mnoho povyku pro nic?

Čtěte dál


Často kladené otázky ve školství

Úřad na ochranu osobních údajů zveřejnil odpovědi na nejčastěji kladené otázky týkající se zpracování osobních údajů ve školství. Nemohu si pomoc, ale jejich čtením  se jenom potvrzuje neustále se opakující fakt, že až do účinnosti GDPR nebyla dodržována stávající legislativa, v tomto případě školský zákon, jeho prováděcí předpisy a hlavně občanský zákoník. Když si vzpomenu na tu květnovou hysterii okolo zveřejňování fotek žáků při různých činnostech, v řadě případů vyvolanou i politiky v podobě pana Václava Klause ml. a stovkami „GDPR expertů“, kteří nejenom, že nařízení nikdy nečetli, ale hlavně z důvodu neznalosti několik let platné legislativy ani nepochopili, že tato zpracování s GDPR nemají nic společného, tak mne napadá jen jedno řešení. Začít nejprve dodržovat sektorovou legislativu a nechat si poradit především od skutečných odborníků, kteří se v dané oblasti pohybují několik let. Je třeba zastavit šíření nesmyslů a polopravd od rádoby expertů, kteří se ještě na začátku tohoto roku živili všemi možnými formami poradenství, pak si zaplatili jednodenní kurs na GDPR a s vidinou snadných zisků začali pod pohrůžkou astronomických pokut vyhrožovat, že je tím GDPR klackem všichni včetně ÚOOÚ umlátí. Je mi líto těch, kteří jim uvěřili a teď v podstatě mohou začít GDPR implementovat znovu.


Úřad pro ochranu osobních údajů pravidelně zodpovídá dotazy k aplikaci GDPR pravidel v různých oblastech a činnostech zpracování osobních údajů. V drtivé většině kladených otázek se na našem blogu s výkladem nařízení s ÚOOÚ shodujeme a budeme rádi za vaše podnětné připomínky a sdílení zkušeností s dodržováním nových pravidel na ochranu osobních údajů, se kterými ve svých organizacích bojujete.


18. června 2018

Narazí umělá inteligence u nařízení GDPR?

Big Data skrývají obrovský potenciál pro rozvoj podnikání. Tam, kde s jejich analýzou končí schopnosti běžného softwaru, nastupuje mnohdy umělá inteligence. Je-li to i váš případ, podívejte se, jaké změny vás čekají po příchodu GDPR.

Čtěte dál


29. května 2018

Jak poznám, jestli jsem správcem nebo zpracovatelem osobních údajů?

GDPR vnáší do ochrany osobních údajů nové aspekty a pojmy. Důležité je, abyste věděli, zda jste správce nebo zpracovatel osobních údajů.

Čtěte dál


1 2 3 7

Hlavní partneři