Menu

Osobní údaje

29. října

Přinese pojištění pověřencům klidnější spánek?

Pro řadu firem je pozice pověřence pro ochranu osobních údajů (DPO) nová. Je nutné připomenout, že ne všechny organizace musí tuto osobu jmenovat. Ty, kterých se tato povinnost týká, si v první řadě musí ujasnit, jaké povinnosti a odpovědnost bude jejich pověřenec mít.

Čtěte dál


Řešíte GDPR prakticky na pokročilé úrovni? Právě pro vás rozjíždíme cyklus celodenních GDPR seminářů u kulatého stolu, které vám umožní se dále vzdělávat a zlepšovat. V rámci každého setkání představíme novinky v oblasti ochrany osobních údajů a vybrané hosty k probíranému tématu — GDPR experty a zástupce významných institucí či firem.

GDPR semináře u kulatého stolu


03. září

Kdo je odpovědný za dodržení souladu s GDPR? Rozhodně ne DPO

Čas letí, máme za sebou horké léto a už třetí měsíc, co nabylo účinnosti nařízení GDPR. Podařilo se ho ve vaší firmě úspěšně zavést, nebo s implementací vyčkáváte až na to, jaké budou výsledky rozhodovací praxe dozorových orgánů, kdy padnou první pokuty a zda vše okolo GDPR nebylo jen mnoho povyku pro nic?

Čtěte dál


Často kladené otázky ve školství

Úřad na ochranu osobních údajů zveřejnil odpovědi na nejčastěji kladené otázky týkající se zpracování osobních údajů ve školství. Nemohu si pomoc, ale jejich čtením  se jenom potvrzuje neustále se opakující fakt, že až do účinnosti GDPR nebyla dodržována stávající legislativa, v tomto případě školský zákon, jeho prováděcí předpisy a hlavně občanský zákoník. Když si vzpomenu na tu květnovou hysterii okolo zveřejňování fotek žáků při různých činnostech, v řadě případů vyvolanou i politiky v podobě pana Václava Klause ml. a stovkami „GDPR expertů“, kteří nejenom, že nařízení nikdy nečetli, ale hlavně z důvodu neznalosti několik let platné legislativy ani nepochopili, že tato zpracování s GDPR nemají nic společného, tak mne napadá jen jedno řešení. Začít nejprve dodržovat sektorovou legislativu a nechat si poradit především od skutečných odborníků, kteří se v dané oblasti pohybují několik let. Je třeba zastavit šíření nesmyslů a polopravd od rádoby expertů, kteří se ještě na začátku tohoto roku živili všemi možnými formami poradenství, pak si zaplatili jednodenní kurs na GDPR a s vidinou snadných zisků začali pod pohrůžkou astronomických pokut vyhrožovat, že je tím GDPR klackem všichni včetně ÚOOÚ umlátí. Je mi líto těch, kteří jim uvěřili a teď v podstatě mohou začít GDPR implementovat znovu.


Úřad pro ochranu osobních údajů pravidelně zodpovídá dotazy k aplikaci GDPR pravidel v různých oblastech a činnostech zpracování osobních údajů. V drtivé většině kladených otázek se na našem blogu s výkladem nařízení s ÚOOÚ shodujeme a budeme rádi za vaše podnětné připomínky a sdílení zkušeností s dodržováním nových pravidel na ochranu osobních údajů, se kterými ve svých organizacích bojujete.


18. června

Narazí umělá inteligence u nařízení GDPR?

Big Data skrývají obrovský potenciál pro rozvoj podnikání. Tam, kde s jejich analýzou končí schopnosti běžného softwaru, nastupuje mnohdy umělá inteligence. Je-li to i váš případ, podívejte se, jaké změny vás čekají po příchodu GDPR.

Čtěte dál


29. května

Jak poznám, jestli jsem správcem nebo zpracovatelem osobních údajů?

GDPR vnáší do ochrany osobních údajů nové aspekty a pojmy. Důležité je, abyste věděli, zda jste správce nebo zpracovatel osobních údajů.

Čtěte dál


23. května

Musíte mít pověřence? A jak ho vybrat?

GDPR je za dveřmi a spolu s ním vstupuje do vaší firmy i pověřenec pro ochranu osobních údajů neboli DPO. Kdy a jak jej jmenovat? A kdo ponese odpovědnost za pokuty?

Čtěte dál


14. května

Kdy je třeba ohlásit porušení ochrany osobních údajů?

Hackeři, počítačové viry, neopatrnost… Rizik, která ohrožují firemní data, je bezpočet. Není otázkou zda, ale kdy se někdo pokusí odcizit nebo poškodit i ta vaše. Nezvaní hosté velmi často poruší i zabezpečení osobních údajů. Víte, jak se zachovat, abyste nebyli podle nařízení GDPR navíc ještě pokutováni?

Čtěte dál


09. května

GDPR a e-shopy: 14 nejčastějších dotazů a odpovědí

Máte e-shop a připravujete se na GDPR? Tady je 14 nejčastějších dotazů a odpovědí.

Čtěte dál


1 2 3 7

Hlavní partneři